Vårtegn på Dovrefjell:-)
I de traktene av landet hvor mogopen vokser er den en velkjent vårblomst. Denne planten er meget allsidig når det gjelder krav til voksested. Den finnes både i lavlandet og til fjells. I lavlandet forbinder vi den ofte med furumoer og sandig jord, men den kan også meget vel vokse på kalkjord. Den er en lyselskende plante som skyr tett skog, men som godt kan vokse i åpen furuskog. I fjellet vokser den såvel i gressenger som i lynghei, og kan finnes til høyder over 1800 m o.h. Som fjellplante har den nok et tyngdepunkt i Oppland fylke, og Oppland har den da også i sitt fylkesvåpen.
Fotograf
Utstyr
  • Sony, DSC-F707
  • Carl Zeiss
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger184
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_27262} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Karl Andreas W.

Flotte farger, Siv. Men jeg synes kanskje plasseringen av blomsten skulle vært noe andeledes. At den er midtstilt gjør bildet lite spennende, etter min mening. Men det er jo lett å forandre utsnittet i PS.
- KarLa -
Øyvind K.

Enig med KAW, og vil legge til at bakgrunnen er forstyrrende i all sin skarphet. Det blir litt rotete, dessverre.
Birna R.

Lavvokste planter fotografert (nesten) rett ovenfra er et besværlig motiv. Er blomsten skarp så blir bakken, med alskens skrot og rask, også temmelig skarp. Sluttresultatet er et bilde som her, hvor det er for liten forskjell mellom det som er viktig (blomst) og uviktig (bakgrunn). Løsningen er som regel å fotografere adskillig mer fra siden, evt. vinkelrett på planten (sk. ''arkitekturperspektiv'').

Uansett hva man velger så bør skarphet være best mulig, om det er ønskelig med et skarpt bilde selvsagt. Halvskarpe bilder antyder bevegelse under opptaket og er ikke det jeg foretrekker selv. Bruk heller stativ.
Siv E.

Heisann alle dere:-) Skal ta all kritikk til etterretning, men må si den siste kritikken ga meg mest lærdom:-) Men blomsten i seg selv var da fin dere;-)
Pål S.

Syns det er bra med den bakgrunnen som er, det gir bilde et skogspreg, dessuten gjør det ikke så mye at blomsten er midtstilt egentlig...når bilde er tatt fra den vinkelen, er det ikke noe poeng i at blomsten skal plassert annerledes...men det er min mening...bra bilde!
-pål-
Siv E.

Enig med deg Pål;-)
Ann F.

Mogop er nydelig, den, og du skal ha takk for den botaniske lærdom du tilførte meg.
Ellers må jeg nok si meg enig med BR i hans kommentarer, det blir lett litt ren avbildning rett ovenfra og ned. Dessuten synes jeg det ser ut som skarphetplanet ligger på bakken, ikke på blomsten? Eller blåste det litt?
Mvh Ann
Joakim T.

Tilleggskomentar: Lyset blir for hard og lite tiltalende. Det går an å ta blomster/makro bilder i overskyet vær også!!! Det blir til og med ofte bedre resultat...
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu