Portrett av (død) veps
Utstyr
  • Minolta Dynax 7
  • -
  • Blenderf/16
  • FilmtypeSensia 100
  • Nei
  • AnnetMinolta 50mm reversert på Sigma 105mm Macro
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger335
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_8172} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Jeanette L.

Hehehe!! ''Portrett av en veps''! Kjempemorsomt!
Hadde kanskje knæsjet opp kontrasten littegrann, men ellers veldig bra!
Jeanette:-)
Carsten A.

Kanskje litt generell økt fargemetning (og opplagt for gult, der metningen er klart for lav), men slett ikke noen økt kontrast her nei, bildet har allerede problemområder såvel mht. til høylys som skyggepartier. Derimot vinner dette bildet, som *er* skarpt, men ikke ser helt skarpt ut, kraftig på bruk av ''unsharp mask'' i Photoshop. Litt rusk i ''pelsen'' over hodet kunne vært fjernet.

Bra insektportrett!
MVH CA
Birna R.

Jeg er nok adskillig mer tilbakeholden enn CA mhp. dette bildet. En god regel for portretter er å holde øyne i fokus, og det synes jeg gjelder likefullt på insektbilder. Her er øynene helt ut av fokus og den skarpheten som finnes ligger på antennene, ikke særlig optimalt etter min smak.

Kontrasten i opptaket er høy, som CA allerede har påpekt, men fortsatt gir bildet et grålig og slapt inntrykk hva fargemetning angår. Mye av dette skyldes nok optiske feil, sfærisk & kromatisk aberrasjon som kommer fra optisk mistilpasning mellom reversert og basis objektiv. Dessuten har nok den lumske diffraksjonen forsynt seg grovt av detaljskarphet. Målestokken her er vel minst 2:1, så f/16 innstilt tilvarer iallefall f/45 effektiv blender. Da går skarpheten ''i bånn'' som en stein grunnet diffraksjon ved blenderlamellene. *Aldri* blende ned så mye ved stor forstørrelse er *første* regel for all nærfotografering. Alt skarpt får du aldri likevel.

Sett frem litt syltetøy i vinduskarmen i neste vepsesesong, så får du plenty av nye portrettkandidater. Lykke til.
Lars-Anders M.

Bra.
Avsluttet .

Morsomt, litt ekkelt..
Jeg har også lært at i portretter skal fokusen ligge i nermeste øye. Det burde vel også være en gylden regel for døde vepser?
Avsluttet .

Morsomt, litt ekkelt..
Jeg har også lært at i portretter skal fokusen ligge i nermeste øye. Det burde vel også være en gylden regel for døde vepser?
Lars-Anders M.

Alle regler holder man ikke. Det retar alltid någon.
Carsten A.

Fokus-på-nærmeste-øye-regelen er fornuftig, særlig hvis den anvendes med fornuft. Sammenligner vi vepsens hode med vårt, har den sine 2 hovedøyne omtrent der vi har ørene. Dessuten har den (som andre insekter) noen hjelpeøyne (''ocelli'') oppe på hodet, pannebrasken eller hva jeg skal kalle det, så hvordan regelen eventuelt skulle anvendes slavisk er et spørsmål for seg. Her har autor, etter det jeg kan se, lagt den maksimale skarpheten (som ikke blir så dårlig med USM) på munndelene. Til lags åt alle kan ingen gjera, men jeg ville nok gjort omtrent det samme valget selv.
MVH CA
Torstein E.

Takk for kommentarer ! Belysningen kunne helt klart vært bedre, for å få lys til å kunne fokusere satt jeg opp lysbordet på høykant på den ene siden. Jeg må finne en bedre måte å belyse på etterhvert. Noe kunne nok vært gjort i Photo Shop, men jeg har ikke fått satt meg ned for å lære det verktøyet ennå.

Finnes det noen tester en kan gjøre for å se om objektivene er godt nok opptisk matchet til hverandre ?

Mht blender skal jeg prøve en ny serie med litt forskjellige innstillinger for å se hva som blir best.

Torstein
Avsluttet .

Ganska trevlig bild,inte helt lätt att få till som man vill..Ett par skönhetsfläckar finns som enkelt kan åtgärdas..Placeringen av skärpan kan ju diskuteras..
mvh/gunte..
Mats N.

Jag är mindre förtjust i ''Vepser'' än många norrmän i varg, så det blir svårt att like denna bild, hehe.
Det är en OK bild, untatt den svaga färgmättnaden som redan nämnts, men jag blir inte mer veps/geting-fan av att se ett slikt porträtt ;-)
MVH/Mats N.
Bjørn H.

Bra bilde!. At B.R. er tilbakeholden med
å gi ros er ikke noe nytt. Noen
velger konsekvent å bare fremheve de negative sidene og glemmer fullstendig å gi
ros for det som er bra.
MVH. Bjørn.
Birna R.

BH: din insinuasjon motbevises lett med en gjennomgang av de hundrevis av kommentarer jeg har gitt i fartstiden på fotodotno. Til saken: bildet har svakheter som er åpenbare for meg, siden jeg tross alt driver mye på med dette spesielle området av naturfoto. Legg merke til at jeg har i min kommentar forklart autor hva jeg oppfattet var problemet, altså i høyeste grad en positiv kommentar.

Dessuten så må vi kunne si at et bilde ikke er bra, om vi mener det. Hvis ikke var jo bildekritikken meningsløs og det er vel heller ikke du tilhenger av, BH?
Carsten A.

Oppriktig talt BH, her går BR inn med detaljerte og nyttige tekniske råd, som autor kan dra nytte av ved senere opptak, slik at han unngår de opplagte tekniske svakhetene dette bilde har. Forøvrig hadde dette bilde allerede fått 2 relativt positive kommentarer da BR uttalte at han er ''adskillig mer tilbakeholden''. Jeg synes du helt har misforstått bildekommenteringens rolle når du her gir en helt generell karakteristikk av hvordan BR (etter din subjektive oppfatning) vanligvis kommenterer bilder.

La oss for all del ikke utvikle bildekommenteringen til en alminnelig koseklubb der alle syns alt er sånn passe bra.
MVH CA
Birna R.

Du kan få sagt det, CA.
L P.

ojoj DETHÄR var spännande! :D
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu